Dry Needling is heel effectief voor het behandelen van knopen en strengen in spieren (‘knopen’ oftewel triggerpoints), die voor uitstralende pijnklachten kunnen zorgen. Naast pijn kan een triggerpoint ook zorgen voor bijvoorbeeld spierzwakte, verlies van coördinatie en tintelingen.

Dry Needling is dan één van de mogelijke fysiotherapeutische behandelingen. Spieren worden gericht aangeprikt met een zeer dun steriel naaldje. Er wordt niets ingespoten, vandaar ‘dry’ needling. De naald raakt het triggerpoint in de spier, waardoor een korte sterkte aanspanning ontstaat, een ‘twitch’. Door dit een aantal keer te herhalen, kunnen de spieren ontspannen. Het voordeel hiervan is dat de behandeling heel gericht op de juiste plek (de knoop) gegeven kan worden, waardoor u sneller verbetering ervaart. Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort (zwaar) kramp gevoel.

Dry Needling kan hetzelfde effect hebben als een gerichte intensieve diepe massage. Dry Needling wordt gebruikt als triggerpoints te hardnekkig zijn voor een reguliere massage of dieper in de spierbundel zitten. Dry Needling is GEEN acupunctuur.